În data de 14 martie 2017, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov a primit din partea Asociației Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România și a altor furnizori de formare profesională, o informare cu privire la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.96/2016.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.96/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniile educației, cercetării, formării profesionale şi sănătății, care a fost dezbătut prin procedură de urgență în cadrul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaților, urmând a fi dezbătut și în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, fără o consultare prealabilă a celor implicați în domeniul formării profesionale a adulților –furnizorii de formare profesională, beneficiarii programelor de formare, companiile care își califică, perfecționează sau specializează resursa umană prin programe de formare profesională, camere de comerț, asociații, patronate, sindicate, ș.a.

Modificările propuse de Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret și Sport a Camerei Deputaților, vizează modificări majore privind modalitatea de autorizare a furnizorilor de formare cât și trecerea atribuțiilor privind formarea profesională de la Ministerul Muncii la Ministerul Educației, în condițiile în care Ministerul Muncii este cel care cunoaște cel mai bine necesarul de forță de muncă calificată, pe domenii de activitate, cât și realitățile din piața muncii. Aceste modificări ar determina crearea unor monopoluri ale școlilor și universităților în ceea ce privește formarea profesională a adulților, scăderea calității formării profesionale prin eliminarea concurenței, respectiv a furnizorilor de formare, dispariția a mii de locuri de muncă și creșterea șomajului, iar sistemul de formare profesională nu ar mai răspunde cerințelor pieței forței de muncă, toate acestea în condițiile în care România are cea mai mică rată de participare la formare profesională a adulților, din toate țările membre UE datorită disfuncționalităților și modificărilor apărute în formarea profesională în ultimii ani.
Camera de Comerț și Industrie Brașov consideră absolut necesară existența unui dialog între toți actorii implicați în domeniul formării profesionale a adulților și transparență cu privire la modificările care se doresc a fi aduse domeniului formării profesionale, pentru că numai printr-un parteneriat real și deschis se poate crește permanent calitatea formării profesionale, sprijinind libera inițiativă și concurența loială.

DIRECTOR GENERAL,
Cosmin ROȘIA MICU