Camera de Comerț și Industrie Brașov

Împreună pentru afaceri de succes

Ghid practic privind sistemul de achiziții ONU

Ghid practic privind sistemul de achiziții ONU 1181 887


Organizația Națiunilor Unite, inclusiv numeroasele agenții afiliate, reprezintă o piață internațională de peste 29,5 miliarde USD anual pentru furnizorii de bunuri și servicii diverse.

Informații cu privire la achizițiile efectuate de organizațiile și agențiile din sistemul ONU pot fi regăsite la următoarele adrese de web:   Statistics | UN Procurement Division,  Explore ASR Data (ungm.org) 

1. Piața de achiziții ONU

Principalele produse achiziționate sunt: alimente, produse farmaceutice, echipament medical, vehicule, echipamente de telecomunicații, echipamente informatice, materiale pentru case și adăposturi, echipamente pentru furnizarea apei, echipament de laborator, produse educaționale, materiale și echipamente pentru agricultură, produse pentru gospodărie.

Principalele servicii achiziționate sunt: servicii de securitate, servicii de personal, servicii de proiectare, leasing sau închiriere, management, transport comercial, servicii de tipografie, consultanță, telecomunicații, construcții, tehnologia informațiilor etc.

2. Înregistrarea ca furnizor în sistemul ONU

Pentru a deveni furnizor în sistemul ONU, este obligatorie înregistrarea online  a firmelor. Este recomandabilă înregistrarea prin United Nations Global Marketplace https://www.ungm.org/Account/Registration/Company. Majoritatea  instituțiilor din sistemul ONU (95%) utilizează baza de date UNGM pentru selectarea furnizorilor. Manualul detaliat care poate fi consultat de firme în vederea clarificării modalității de înscriere poate fi consultat la adresa de web:  https://help.ungm.org/hc/en-us/articles/360012810860-How-to-register-as-a-supplier-on-UNGM

Trebuie avut totuși în vedere că, deși baza de date cu furnizori este accesibilă personalului de achiziții din toate agențiile ONU, anumite organizații dispun de propria bază de date. De aceea, este important  ca potențialii furnizori să se înscrie și direct, în bazele de date ale agențiilor a căror activitate de achiziții nu e acoperită de UNGM. Pentru detalii cu privire la alte organizații din sistemul ONU, se poate accesa site-ul web: https://www.ungm.org/Shared/KnowledgeCenter/Pages/VBS_UNSystem  

Înregistrarea în lista furnizorilor ONU se poare realiza prin UNGM (care acoperă 19 agenții ale ONU) în trei pași simpli (dintre care doi obligatorii și unul opțional).

Este important de reținut că, în cazul companiilor care pot dovedi cu documente o experiență internațională/export de minimum 3 ani, prin înscriere se asigură listarea în baza de date a furnizorilor la 19 agenții ale ONU, iar în caz contrar, se asigură listarea în baza de date a furnizorilor numai la acele agenții prezente în țara de reședință a furnizorului care se înscrie.

Iată care sunt pașii de urmat:
Primul pas – acreditarea pentru a putea accesa propriul cont creat la UNGM (gratuit)
– accesarea formularului de înscriere în baza de date a furnizorilor potențiali https://www.ungm.org/Account/Registration/Company
– completarea datelor privind compania furnizoare și persoana care realizează contactul (obligatoriu toate câmpurile marcate cu steluță roșie-numele companiei, țara, dacă se îndeplinește sau nu condiția celor trei ani minimi de experiență internațională/export, prenumele și numele persoanei de contact și adresa de e-mail)
– adăugarea adresei registry@ungm.org în lista de adrese de e-mail, pentru a primi toată corespondența de la UNGM
– primirea e-mail-ului de activare a contului
– click pe link-ul de activare
– primirea celui de-al doilea e-mail de la UNGM, conținând numele de utilizator și parola

Al doilea pas-completarea formularului de cerere de înregistrare la ungm.org (gratuit)
– Procedura online intuitivă implicând, la rândul ei, 14 pași (respectiv 14 categoriii de informații care trebuiesc completate în formular)
– Doar o singură cerere pentru toate cele 19 agenții (pentru firmele cu minimum 3 ani de experiență)
– Existența unui Ghid UNGM scurt pentru asistență pe timpul completării formularului
– Odată cu completarea tuturor datelor obligatorii de la fiecare pas, acestea sunt salvate imediat
– La finalizarea celor 14 pași se apasă butonul marcat <<Finish>>, după care, în partea dreaptă-sus a ecranului apare numărul de înregistrare UNGM (la care se va face referire în toată corespondența ulterioară), iar în stânga paginii apare numele fiecărei agenții și statutul cererii de înregistrare la respectiva agenție (started, submitted, accepted, vendor to update, rejected)

Al treilea pas (optional)-oferă posibilitatea abonării online (www.ungm.org) la Tender Alert Service (https://www.ungm.org/Public/TenderAlertService)  prin care furnizorilor li se comunică noile oportunități de afaceri, via e-mail, imediat ce acestea sunt publicate, scutindu-se astfel companile de efortul de a accesa zilnic paginile web ale UNGM sau ale celor 19 agenții ONU implicate în achiziții din aria UNGM. Costul anual al abonamentului-240 USD.

3. Procedura de achiziție a ONU

De regulă, în sistemul ONU licitațiile se finalizează prin încheierea de contracte. În anumite cazuri de excepție, se pot încheia contracte cadru cu mai mulți furnizori, pe o perioada predeterminată, urmând ca prețurile efective sa fie renegociate periodic, iar achizițiile sunt efectiv realizate pe bază de comenzi, în baza unui plafon anual convenit.

Procedurile uzuale în procesul de achiziție sunt următoarele:
– Solicitarea de exprimare a interesului – Expressions of Interest (EOI)
Agențiile ONU solicită furnizorilor potențiali transmiterea de informații despre produsele, resursele, calificările și experiența acestora, pentru un produs sau serviciu specific. (http://www.un.org/Depts/) Nu reprezintă o procedură de achiziție în sine, ci doar un pas premergător procedurii de achiziție, acesta putând fi urmat de oricare dintre procedurile precizate mai jos.
– Cererea de cotație – Request for quotation (RFQ)
Pentru valori ale contractelor mai mici de 100.000 USD, este realizată o procedură cu număr limitat de participanți, dintr-o listă preselectată de furnizori, care sunt invitați să depună oferte sigilate https://www.ungm.org/Public/Notice
– Invitația la licitație – Invitation to Bid (ITB)
Pentru valori ale contractelor de achiziție mai mari de 100.000 USD, este organizată o licitație internațională. Furnizorii sunt invitați la licitație prin anunțuri în publicațiile Development Business (www.devbusiness.com), Procurement Notices (www.iapso.org), sau pe site-urile web ale altor agenții din cadrul ONU sau alte publicații specializate
– Cererea de propunere – Request for Proposal (RFP)
În situațiile în care valoarea contractului sau/și cantitatea de livrat, sau calitatea produselor/serviciilor/lucrărilor nu se pot preciza în detaliu, astfel încât să poată fi elaborată o invitație la licitație (în cazul unor bunuri/servicii/lucrări de natură complexă), se folosește această procedură de achiziție.

Separat, exista un număr minim prederminat de firme concurente necesare pentru  derularea procedurilor, acolo unde valoarea individuală a achiziției depășește suma de 4000 USD, respectiv începând de la 5, la valori de pâna la 40.000 USD și până la 25, pentru achiziții de peste 5.000.000 USD.

4. Publicarea anunțurilor de achiziție

UNGM publică, online, anunțuri privind achizițiile viitoare, ca și informații privind contractele încheiate (http://www.ungm.org/Notices/Notices.aspx), în numele agențiilor care participă la acest sistem. Furnizorii trebuie să consulte în mod permanent aceste anunțuri, pentru a identifica oportunitățile relevante pentru produsele sau serviciile pe care le oferă. De asemenea, așa după cum am precizat în paragarful dedicat înregistrării, furnizorii pot să se înscrie, contra unei taxe, la serviciul de ”Alerta” prin e-mail privind oportunitățile de achiziție relevante pentru produsele sau serviciile pe care le selectează în prealabil.

Ca regula generală, toți furnizorii înregistrați în baza de date pentru anumite produse, servicii sau lucrări, a căror valoare individuală depășește 40.000 USD, sunt invitați să participe la licitațiile respective prin solicitarea de exprimare de interes, cu excepția cazurilor în care ei și-au manifestat dezinteresul de a participa.

5. Sfaturi utile pentru firme

• Aflați ce agenții ale ONU solicită, în mod tradițional, produsele pe care le produce firma Dvs.
• Aflați pentru ce agenții este necesară înscriere directă și pentru care nu este necesară o astfel de înscriere.
• Familiarizați-vă cu procedurile fiecăreia dintre agenții.
• Actualizați continuu informațiile despre firma Dvs.
• Aveți tot timpul în vedere că ONU este, prin natura sa, o organizație cu scop umanitar.
• Profilul companiei trebuie să cuprindă maximum o pagină (pot fi adăugate anexe), iar prezentările trebuie să fie scurte.
• Verificați anunțurile de achiziție în mod regulat.
• Intotdeuna răspundeți cu promptitudine la solicitările formulate de personalul agențiilor ONU.
• Familiarizați-vă cu termenii și condițiile pentru achizițiile de mărfuri și contractarea de servicii; le puteți regăsi în Ghidul de Afaceri, disponibil la adresa de web: http://www.iapso.org/information/publication.asp

Material primit prin amabilitatea Doamnei Sarmiza Bumbaru – Ministru-consilier
Biroul de Promovare Comercial-Economica
Consulatul General al Romaniei la New York
Tel:  001-929.215-3284
E-mail:    newyork.economic@mae.ro

Oportunități de afaceri internaționale

Oportunități de afaceri internaționale 1287 962

Polonia

Rebels Valley (RV), firma poloneza de consultanță, este operatorul programului ORLEN Skylight (https://www.orlen.pl/en/about-the-company/innovations/accelerator), o inițiativă unică pe piața europeană.

Programul a fost înființat sub auspiciile ORLEN, cel mai mare conglomerat din Europa Centrală și de Est (in industria petroliera, gaze naturale, energie alternativa – eoliene & reactoare mici modulare SMR; firma de stat; https://www.orlen.pl), generând venituri anuale de peste 10 miliarde EUR.

Rebels Valley este desemnată si plătită de Orlen sa ofere consultanta gratuita firmelor romanesti pentru a fi calificate in proiectele din anexa. Decizia finala de selecție aparține Orlen.

În plus, Rebels Valley cooperează activ cu startup-uri, în special în domeniul tehnologiei sportive, și gestionează cel mai mare program polonez adaptat startup-urilor din acest domeniu – „Startups in the game”, oferindu-le acces la ecosistemul sportiv global. RV cooperează cu Asociația Poloneză de Fotbal (PZPN) și Federația Poloneză de Volei (PZPS), printre altele.

Persoana de contact este: Mr. Tomasz Kowalczyk, Partner at Rebels Valley, tel: +48 607 098 048; e-mail: tom@rebelsvalley.com

Material primit prin amabiltatea Domnului Ştefan POROJAN -Ministru consilier
Biroul de Promovare Comercial-Economică
Ambasada României în Republica Polonă
Adresa: ul. Fr. Chopina 10, 00-559 Warsaw, Republic of Poland
Tel: +48 22 6283300; Mobil: +48 538 397 384
E-mail: varsovia.economic@mae.ro
Website: http://varsovia.mae.ro

Training: “European Tenders and Opportunities as an Expert”

Training: “European Tenders and Opportunities as an Expert” 1478 1182


Camera Oficială de Comerț Spaniolă în Belgia și Luxemburg are plăcerea de a vă invita  să participați la programul de training: “European Tenders and Opportunities as an Expert”

Programul de training este destinat celor care doresc să dobândească cunoștințele necesare pentru a începe pregătirea ofertelor în conformitate cu procedurile UE.

Obiectivele trainingului:
– Familiarizarea participanților cu conceptele esențiale atunci când încep să liciteze pe piețele europene, astfel vor cunoaște toți pașii de urmat pentru detectarea unei oportunități și pregătirea ofertei.
– Dobândirea de cunoștițe necesare în identificarea experților și formarea de consorții.
– Exemple practice de licitație europeană și de exprimare a interesului.
– Competențe în  întocmirea dosarelor administrative, oferte tehnice și propuneri economice.

Mentor: Karine Brück, partener fondator la Karine Bruck International (Ecosolve SL). Biografie

• Diferențele dintre un proiect european și o cerere de licitație europeană.
• Noul cadru financiar 2021-2027.
• Unde sunt oportunitățile?

• Cum să răspundeți la oportunitățile identificate.
• Proces de înregistrare, formulare de completat, oferta tehnică și economică.
• Oportunitățile pentru experți.
• Sfaturi practice

Data: 18-19 aprilie 2024; ora: 09,00 – 11,00; online

EuroTier 2024: Highlights technical programme

EuroTier 2024: Highlights technical programme 1484 1205


În perioada 12 – 15 noiembrie 204, se va desfășura evenimentul EuroTier 2024

Inovația este soluția la provocările actuale în creșterea animalelor la nivel mondial.

Întreaga industrie este extrem de inovatoare, așa cum demonstrează evoluția tehnologiei și echipamentelor de creștere a animalelor din ultimii ani. Digitalizarea joacă un rol central, sprijinind fermierii în munca lor zilnică în ferme și în birou.

La EuroTier 2024, cu tema principală „Inovăm creșterea animalelor”, întreaga industrie își va prezenta soluțiile pentru viitor și va oferi răspunsuri la provocările actuale pe teme precum sănătatea animalelor, sustenabilitatea, reducerea emisiilor și eficiența.

Data: 12 – 15 noiembrie 2024;  locația: Hanovra-Germania

Acte normative cu impact asupra activității C.C.I. Brașov și a membrilor acesteia 05.03.2024– 12.03.2024

Acte normative cu impact asupra activității C.C.I. Brașov și a membrilor acesteia 05.03.2024– 12.03.2024 1934 1446


Publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I în intervalul 05.03.2024– 12.03.2024

● Ordin nr. 475 emis de M.M.A.P. pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului vizând sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate (M.O. nr. 180/05.03.2024)
 
● Ordin nr. 605 emis de M.I.P.E. privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru activităţi de cercetare – dezvoltare şi inovare finanţate prin prioritatea 1 „Susţinerea şi promovarea unui sistem de CDI atractiv şi competitiv în RO” a Programului creştere inteligentă, digitalizare şi instrumente financiare (POCIDIF) (M.O. nr. 181/06.03.2024)
 
● Hotărâre nr. 178 privind stabilirea cadrului general de implementare a operaţiunilor cofinanţate din Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură prin Programul pentru Acvacultură şi Pescuit 2021 – 2027 (M.O. nr. 183/06.03.2024)
 
● Hotărâre nr. 163 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 358/2019 privind aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare a ecoturismului — context, viziune și obiective — 2019—2029 (M.O. nr. 184/06.03.2024)
 
● Anexele nr. 1—3 la Hotărârea Guvernului nr. 163/2024 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 358/2019 privind aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare a ecoturismului — context, viziune și obiective — 2019—2029 (M.O. nr. 184bis/06.03.2024)
 
● Ordin nr. 833 emis de M.D.L.P.A. privind aprobarea Listei cuprinzând indicativele de referință ale standardelor române care transpun standarde europene armonizate din domeniul produselor pentru construcții (M.O. nr. 192/08.03.2024)
 
● Ordin  nr. 686 emis de M.I.P.E. privind modificarea și completarea Schemei de măsuri de ajutor de stat și de minimis pentru finanțarea investițiilor pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă în cadrul Programului Tranziție Justă 2021— 2027, aprobată prin Ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 3.996/2023 (M.O. nr. 193/08.03.2024)
 
● O.U.G. nr. 17  privind înființarea, organizarea și funcționarea agențiilor teritoriale pentru întreprinderi mici și mijlocii și turism (M.O. nr. 194/08.03.2024)
 
● Instrucțiune nr. 4.480 a ministrului sănătății privind încetarea stării de alertă epidemiologică determinate de gripă (M.O. nr. 194/08.03.2024)
 
● Lege nr. 39 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții (M.O. nr. 198/11.03.2024)
 
● Ordin nr. 598 emis de M.M.A.P. pentru modificarea și completarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020—2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 323/2020 (M.O. nr. 199/11.03.2024)
 
● Ordin nr. 679 emis de președintele Autorității Vamale Române pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui Autorității Vamale Române nr. 195/2023 pentru aprobarea modelului documentului administrativ simplificat electronic, a instrucțiunilor de completare a documentului administrativ în format electronic și a documentului administrativ simplificat electronic utilizând aplicația EMCS-RO-Mișcări de control al mișcărilor cu produse accizabile (M.O. nr. 199/11.03.2024)
 
● O.U.G. nr. 18 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS (M.O. nr. 201/11.03.2024)
 
● Ordin nr. 355 emis de A.N.A.F. pentru aprobarea modelului și conținutului formularului 107 „Declarație informativă privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizărilor/ mecenatului” (M.O. nr. 205/12.03.2024)

Întocmit, Consilier juridic, Alina Groșanu

Contact

Alina Groșanu – Director Departament Juridic Arbitraj Resurse Umane

TÂRGUL ROMMEDICA, ediția 2024

TÂRGUL ROMMEDICA, ediția 2024 1479 1185


Romexpo, în colaborare cu Camerele de Comerț si Industrie din Romania (CCI), organizează în perioada 10 – 12 octombrie 2024, Pavilion B2, târgul internațional de medicină și farmacie
ROMMEDICA

Expoziția va prezenta noutățile din domeniul medical, fiind un eveniment adresat firmelor de aparatură și soft medical, companiilor farmaceutice, băncilor și societăților de finanțare și leasing, centrelor medicale private și asociațiilor din domeniu.
ROMMEDICA se va desfășura în aceeași perioadă cu DENTA – expoziție internațională de produse și echipamente pentru medicină și tehnică dentară, Pavilion B2.
ROMMEDICA reprezintă oportunitatea de a întâlni noi clienți, parteneri de afaceri, clienții actuali și potențiali, lideri de opinie, într-un cadru necesar dialogului de business și într-un mediu profesionist.
Prin organizarea ROMMEDICA, Romexpo și partenerii săi sprijină si promovează mediul de afaceri din România, susținând astfel companiile și politicile de dezvoltare ale acestora.

Incurajăm toate firmele din domeniu să-și creeze strategia de participare la ROMMEDICA 2024, aceasta reprezentând cea mai eficace variantă de promovare a produselor și serviciilor din domeniu, într-un cadru profesionist.

Detalii și înscrieri

Mihaela COSTENIUC  – Coordonator Proiect

0749 275 222

rommedica@romexpo.ro; mihaela.costeniuc@romexpo.ro

Cursuri la care se fac înscrieri în perioada 18.03.2024-29.03.2024

Cursuri la care se fac înscrieri în perioada 18.03.2024-29.03.2024 1934 1441


Departamentul Formare Profesională și Învățământ Dual  face înscrieri în perioada 18.03.2024-29.03.2024, pentru următoarele programe de formare profesională:

Camera de Comerț si Industrie Brașov, prin Departamentul de Formare Profesională și Învătământ Dual, a oferit până în prezent cursuri de formare profesionlă la peste 25.000 de persoane. Acestea au beneficiat de experiența de peste 25 de ani a echipei și de profesionalismul celor 120 de formatori cu care colaboram.

Așteptăm cu drag înscrierile persoanelor interesate de aceste cursuri.

Contact

Manuela Lăcătuș

Departament Formare Profesională și Învățământ Dual

manuela.lacatus@ccibv.ro

0728 137 725

Programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM: Femeia Antreprenor

Programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM: Femeia Antreprenor 1413 1060


Camera de Comerț și Industrie Brașov anunță lansarea spre consultare publică a Programului  ”Femeia Antreprenor – Programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM”.

Obiectivul programului:
Programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM este un efort susținut de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru încurajarea și stimularea femeilor de a înființa și dezvolta întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri). Implementat prin intermediul Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, acest program respectă legislația în vigoare referitoare la stimularea înființării și dezvoltării IMM-urilor. Scopul principal al acestei scheme este să stimuleze și să sprijine femeile în înființarea și dezvoltarea structurilor economice private, îmbunătățindu-le performanțele economice și contribuind la o creștere economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă. Acest lucru este realizat prin promovarea digitalizării, dezvoltării durabile, inovării și pregătirii antreprenoriale, în timp ce se abordează provocările legate de echilibrul între viața familială și cea profesională și prejudecățile încă existente în comunitățile locale.

Bugetul și perioada programului:
Schema este valabilă până la 31 decembrie 2027, iar plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028.

Bugetul estimat perioadei 2024 – 2027 este de 800.000.000 lei, iar bugetul alocat pentru anul 2024 este de 200.000.000 lei.

În perioada 2024 – 2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 4000 de beneficiari, ceea ce înseamnă estimarea a 1000 de beneficiar în anul 2024.

Alocație financiară nerambursabilă:

Prin intermediul Programului Femeia Antreprenor, se oferă sprijin financiar de minimis în valoare de 200.000 lei per beneficiar.

Ajutorul de minimis este de maxim 95% din costurile eligibile, iar restul de 5% reprezintă cofinanțarea din sursele financiare ale beneficiarului.

Cheltuieli eligibile:
Cheltuielile eligibile pentru acest program sunt:

  • echipamentele tehnologice
  • achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii
  • mijloace de transport
  • mobilier, aparatură birotică
  • salarii, utilități
  • site de prezentare a activității, magazin online, echipamente IT

Camera de Comerț și Industrie Brașov organizează cursurile de competențe digitale și cursurile de competențe antreprenoriale necesare obținerii punctajului maxim aferent programului Femeia Antreprenor.

Camera de Comerț si Industrie Brașov, prin Departamentul de Consultantă format dintr-o echipă de specialiști cu o experiență de peste 20 ani, oferă servicii de consultanță și asistență societăților interesate în scopul identificării celei mai potrivite surse de finantare, luând în considerare programele de actualitate și domeniul de interes al clientului.


Persoana de contact:
Attila Szekely | Director Departamentul de Consultanță
E-mail : attila.szekely@ccibv.ro
Telefon 0268 547 084

Acte normative cu impact asupra activității C.C.I. Brașov și a membrilor acesteia 28.02.2024– 05.03.2024

Acte normative cu impact asupra activității C.C.I. Brașov și a membrilor acesteia 28.02.2024– 05.03.2024 1934 1446


Publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I în intervalul 28.02.2024– 05.03.2024

● O.U.G. nr. 13 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei (M.O. nr. 168/29.02.2024)
 
● Ordin nr. 88 emis de M.A.D.R. privind aprobarea Procedurii de acordare și plată a ajutoarelor de stat în cadrul schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului” (M.O. nr. 169/01.03.2024)
 
● Lege nr. 27 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 40/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor (M.O. nr. 171/01.03.2024)
 
● Lege nr. 29 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 183/2022 privind stabilirea unor măsuri pentru finanțarea unor proiecte de regenerare urbană (M.O. nr. 171/01.03.2024)
 
● Hotărâre nr. 181 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (M.O. nr. 171/01.03.2024)
 
● Lege nr. 30 pentru modificarea Legii nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, a Legii nr. 129/1992, privind protecția desenelor și modelelor precum și a Legii nr. 64/1991 privind brevetele de invenție (M.O. nr. 173/04.03.2024)
 
● Ordin nr. 1265 al ministrului sănătății privind modificarea și completarea anexelor nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 2.408/2023 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile în România, care pot fi utilizate/comercializate de către deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanții acestora, distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente pentru acele medicamente care fac obiectul unei relații contractuale cu Ministerul Sănătății, casele de asigurări de sănătate și/sau direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România, a prețurilor de referință generice și a prețurilor de referință inovative (M.O. nr. 174/04.03.2024)
 
● Lege nr. 28 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor (M.O. nr. 176/05.03.2024)
 
● Lege nr. 33 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (M.O. nr. 179/05.03.2024).

Întocmit, Consilier juridic, Alina Groșanu

Contact

Alina Groșanu – Director Departament Juridic Arbitraj Resurse Umane

Eveniment: ”Espoo Innovation Day”

Eveniment: ”Espoo Innovation Day” 1892 1412


Evenimentul Espoo Innovation Day – tipul de inovație de care are nevoie lumea, vă invită să explorați comunitatea unică de inovare Espoo, cultura inovației și actorii săi – genul de inovație care va modela lumea în deceniile următoare!

Espoo este locul unde se află cele mai valoroase corporații din Finlanda, iar orașul găzduiește cel mai important centru de inovare din țările nordice.

Comunitatea de inovare din Espoo oferă inovații de vârf la nivel global, de la biocombustibili pe bază de deșeuri la calcul cuantic, fibre textile renăscute la 5G, 6G și multe altele.

În inima comunității se află Universitatea Aalto și Centrul de Cercetare Tehnică VTT. VTT este cea mai mare instituție de cercetare aplicată din țările nordice, cu un istoric solid de comercializare a cercetării către afaceri. Universitatea Aalto se mândrește cu una dintre cele mai animate scene de start-up din Europa. Majoritatea vedetelor în ascensiune din Finlanda, unicornii în business sunt născuți în Espoo – în 2022, startup-urile din Espoo au strâns peste 410 milioane EUR din finanțare

Pentru companiile străine interesate să  colaboreze cu comunitatea de inovare din Finlanda este rezervat un număr limitat de locuri .

Cei interesați de eveniment vor contacta:  Senior Business Advisor domnul Ossi Ritvos (tel. +358 40 745 1545, e-mail: ossi.ritvos@espoo.fi)

Programul detaliat și instrucțiunile de înregistrare vor fi trimise ulterior.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să o contactați pe doamna Hanna Eskelinen (tel. +358 43 827 3491, e-mail: hanna.eskelinen@espoo.fi)

Data: 24 Mai 2024; interval orar: 12,00 – 18,00;  locația: Espoo-Finlanda