Noul Consulat Onorific al Republicii Filipine, inaugurat la Brașov

Noul Consulat Onorific al Republicii Filipine, inaugurat la Brașov

Noul Consulat Onorific al Republicii Filipine, inaugurat la Brașov 1482 1185


Republica Filipine și-a extins prezența diplomatică la Brașov prin deschiderea Consulatului Onorific, avându-l pe omul de afaceri Simon Andreas Maurer numit în funcția de consul onorific.

Republica Filipine a făcut un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale cu România prin inaugurarea Consulatului Onorific la Brașov, în data de 21 iunie 2024. Ceremonia oficială a avut loc recent în cartierul Avantgarden3 Brașov și a beneficiat de prezența unor personalități marcante din ambele țări, inclusiv reprezentanți ai autorităților filipineze și române, precum și lideri ai județului și municipiului Brașov. Noul consul onorific, Simon Andreas Maurer, un renumit om de afaceri local, a fost numit în această funcție onorantă.

Inaugurarea Consulatului Onorific al Republicii Filipine la Brașov reprezintă un moment de referință în relațiile diplomatice dintre cele două țări. În cadrul ceremoniei, oficialii prezenți au subliniat importanța acestui eveniment pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, economice și culturale dintre Filipine și România. Prin această inițiativă, se urmărește facilitarea cooperării în diverse domenii, precum turism, comerț, sănătate, educație și cultură.

„Sincere felicitări domnului Simon Andreas Maurer, noul Consul onorific al Republicii Filipine. Inaugurăm primul Consulat în România. Cu domnul Maurer drept consul onorific, sunt încrezător că relaţiile bilaterale se vor dezvolta în beneficiul ambelor ţări. Atribuţiile consulului Maurer vor fi, în primul rând, asistarea cetăţenilor filipinezi din Braşov şi din regiunea de Vest a României, precum şi promovarea intereselor filipineze prin comerţ şi relaţii socio-culturale. Noul consul va facilita accesul la serviciile consulare, în special, cele privind emiterea de vize, deşi românii pot călători în Filipine fără viză pentru 30 de zile”, declară Excelența Sa Frank Cimafranca.

Simon Andreas Maurer, noul consul onorific, a declarat: „Mă simt deosebit de recunoscător şi onorat de misiunea care mi-a fost încredinţată de autorităţile filipineze. În această nouă calitate, mă voi strădui să mă achit cu cinste şi onoare de toate îndatoririle care-mi revin. Vreau să fiu de un real ajutor pentru filipinezii din România, pentru că, în acest moment, ei trebuie să meargă la Budapesta pentru a-şi rezolva problemele. În al doilea rând, vreau să întăresc relaţiile bilaterale economice. Am o serie de proiecte foarte interesante pe energie verde şi în domeniul medicinei, capitol la care ei suferă, iar soluţiile noastre sunt eficiente şi accesibile. Ulterior, vom aborda proiecte de reconversie a spaţiilor de locuit. Acestea ar fi trei aspecte principale de natură economică pe agenda mandatului meu. Cel mai important avantaj de care România beneficiază este forţa de muncă filipineză. Şi vreau să dezvolt acest aspect prin asigurarea unor condiţii de trai şi de muncă mai bune”, a declarat Simon Maurer, Consulul onorific al Republicii Filipine în România.

Oficialitățile prezente și reprezentanții de onoare ai orașului Brașov au îmbrățișat alegerea făcută de autoritățile filipineze, asigurându-l, totodată, pe noul Consul onorific de sprijinul acestora.

„Doresc să vă felicit pentru această iniţiativă şi pentru încrederea acordată judeţului Braşov. Economia filipineză are una dintre cele mai mari rate de creştere din Asia şi din întreaga lume. Colaborarea dintre România şi Filipine poate atinge dimensiuni strategice, fie că vorbim de tehnologie de vârf, de agricultură sau de poziţionarea geostrategică faţă de partenerul american”, declară Adrian Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care continuă prin a evidenția avantajul de care beneficiază piața muncii din România de pe urma prezenței filipinezilor în șantierele de construcții din România„Îmi exprim speranţa că acest Consulat onorific va fi un punct de referinţă şi resursă valoroasă pentru cetăţenii filipinezi care trăiesc şi muncesc în Braşov. Totodată, sper să fie un promotor activ al valorilor şi tradiţiilor filipineze aducând o contribuţie semnificativă la diversitatea culturală a judeţului Braşov”.

„Braşovul este un oraş multicultural şi multietnic şi cred că inaugurarea consulatului este binevenită. Pe lângă Consulatul francez şi cel polonez, cel filipinez vine ca o completare foarte bună la Braşov”, declară primarul ales al Municipiului Brașov, George Scripcaru„Mă bucur că domnul Maurer, pe lângă calitatea de investitor, acum, va îndeplini şi funcţia de consul onorific, iar acest lucru este important pentru Braşov. Sunt convins că vor avea de beneficiat cetăţenii filipinezi care au un job în România şi aveau nevoie de un astfel de consulat până la înfiinţarea ambasadei la Bucureşti. Cetăţenii filipinezi sunt o soluţie pentru piaţa muncii din România. Cred că prezenţa acestui consulat va facilita şi mai mult venirea lucrătorilor filipinezi în Braşov, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure”.

„Îmi exprim încrederea că acest consulat şi ambasada care se va deschide la Bucureşti va contribui la dezvoltarea relaţiilor economice şi va fi un suport important pentru cetăţenii filipinezi care doresc să muncească în România”, susține Oana Gheorghiu, directorul Direcţiei Relaţii Consulare din cadrul Ministerului de Afaceri Externe.

În urma deschiderii Consulatului Onorific la Brașov, se așteaptă o intensificare a colaborărilor în multiple domenii, benefice pentru ambele părți. Prezența Consulatului Onorific al Republicii Filipine la Brașov va aduce multiple avantaje comunității locale și va contribui la o mai bună înțelegere și colaborare între cele două țări. Printre beneficiile notabile se numără:

  • Facilitarea schimburilor economice și comerciale: Consulatul va juca un rol crucial în promovarea oportunităților de afaceri și în facilitarea investițiilor reciproce. Antreprenorii locali vor avea acces direct la informații și suport pentru a explora piețele din Filipine.
  • Dezvoltarea turismului: Brașovul, cunoscut pentru frumusețea sa naturală și patrimoniul său istoric, va deveni o destinație mai atractivă pentru turiștii filipinezi. În același timp, Filipinele vor fi promovate în rândul brașovenilor și românilor, deschizând noi oportunități turistice.
  • Colaborări educaționale și culturale: Consulatul va sprijini inițiativele de schimburi culturale și educaționale, facilitând parteneriate între instituțiile academice și culturale din cele două țări. Aceste colaborări vor îmbogăți cunoașterea reciprocă și vor promova diversitatea culturală.
  • Asistență pentru cetățenii filipinezi: Consulatul va oferi suport și asistență cetățenilor filipinezi aflați în Brașov și în împrejurimi, contribuind la rezolvarea problemelor administrative și la integrarea acestora în comunitatea locală.

Evenimentul de inaugurare a avut loc în cartierul Avantgarden3 din Brașov, proiectul imobiliar etalon al dezvoltatorului imobiliar Maurer Imobiliare, companie al cărui fondator este Simon Maurer. Momentul oficializării consulatului onorific a fost urmat de o conferință de presă, cu declarații oficiale din partea reprezentanților Regiunii Filipine și Române și s-a încheiat cu un dineu festiv.