Conferința Internațională EDU.DUAL – STRATEGII ȘI PARTENERIATE

Conferința Internațională EDU.DUAL – STRATEGII ȘI PARTENERIATE

Conferința Internațională EDU.DUAL – STRATEGII ȘI PARTENERIATE 1181 886


Președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, dl. Silviu Costea, împreună cu Directorul Departamentului de Formare Profesională și Învățământ Dual  doamna Daniela Giol,  au participat în perioada 13- 14 Octombrie 2022 la 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧ț𝗮 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝗮 “𝐄𝐃𝐔.𝐃𝐔𝐀𝐋 – 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐢 ș𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢𝐚𝐭𝐞”, eveniment organizat de Municipiul Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Universitatea de Științe Aplicate din Lucerna, sub patronajul Ambasadei Elveției în România.

Obiectivele acestei conferințe au fost de a clarifica și detalia noile schimbări din legislația care privește învățământul dual, în special trecerea la ciclul complet de învățământ dual, preuniversitar și universitar, de a discuta oportunitățile de finanțare din acest domeniu și, nu în ultimul rând, de a prezenta exemple de succes din țările europene în care acest sistem de educație este foarte dezvoltat.

Învățământul dual este una dintre cele mai bune soluții pentru tinerii care vor să aibă un loc de muncă sigur. Uniunea Europeană și Elveția alocă fonduri consistente pentru dezvoltarea acestui tip de educație, iar Brașovul este modelul de urmat în România.

Conferința „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”, a fost locul unde speakerii și experții români și internaționali au subliniat importanța învățământului dual pentru dezvoltarea economică a țării și au prezentat care sunt soluțiile de finanțare nerambursabilă pentru a dezvolta acest sistem la un nivel care să acopere nevoile pieței muncii și să mențină interesul companiilor pentru a se investi în țara noastră. Brașovul a fost, din nou, modelul pe care poate fi construit sistemul educațional dual la nivelul întregi țări.

Având în vedere faptul că Elveția este una dintre țările în care învățământul dual se bucură de mare succes și are o contribuție importantă în ceea ce înseamnă economia acestei țări, Confederația Elvețiană vrea să sprijine și România în dezvoltarea acestui sistem de educație. Acest sprijin constă în prezentarea modelelor de succes din țara cantoanelor, modele din care România se poate inspira, dar și în finanțarea unor programe care au ca obiectiv creșterea importanței educației duale în sistemul de învățământ, dar și a modului în care este perceput acest sistem de societatea românească. Astfel, în cel de-al doilea program de cooperare româno-elvețian, care va fi semnat la începutul lunii viitoare de președinții celor două țări, în valoare de 221,5 milioane de franci elvețieni, una dintre ariile care vor fi finanțate este “Educație și formare vocațională”.

„EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate” nu doar a prezentat exemple de succes din țările care au dezvoltat acest sistem, Elveția, Germania sau Austria, ci le-a și oferit participanților ocazia să vadă cum funcționează acest parteneriat între administrația publică, sistemul de învățământ preuniversitar și universitar și companiile private în Brașov, primul oraș care a introdus sistemul dual de învățământ și care, după o experiență de 10 ani și o rată de angajare de 98% dintre absolvenți, a devenit modelul pe baza căruia s-a dezvoltat învățământul dual și în alte județe.

Vineri 14 octombrie,dl Silviu Costea a participat în calitate de invitat în cadrul Panelului 6 ” Tranziția către ruta profesională în învățământul dual: didactica, formare, strategii de sprijin și promovare”.

”Învățământul dual brașovean a deschis drumul învățământului dual național, Școala Profesională Germană Kronstadt fiind un model de excelență în acest domeniu, prima școală duală cu personalitate juridică din România, bazat pe o colaborare foarte bună între Municipalitate, Inspectoratul Școlar și mediul de afaceri din Brașov” a menționat președintele CCI Brașov.

La acest eveniment au participat peste 200 de invitați – reprezentanți ai unităților de învățământ cu profil tehnic, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar, ai administrațiilor publice din România, ai mediului de afaceri – din mai multe județe: Bihor, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Ilfov, Vrancea și municipiul București, dar și experți în domeniul educației duale din țară și străinătate: Elveția, Germania, Austria, Bulgaria. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), și s-a desfășurat sub patronajul Ambasadei Elveției la București.

Departament Marketing & PR, CCI Brașov
evenimente@ccibv.ro