Consultări lunare la sediul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT)

Consultări lunare la sediul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT)

Consultări lunare la sediul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT) 963 963

În data de 14.06.2022 au avut loc la sediul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT) consultări lunare.

Subiectele puse în discuție au fost următoarele:
1.Prezentarea stadiului programelor de finanțare administrate, gestionate și
derulate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
S-a discutat despre existența unei perioade de contestații pentru granturile din agricultură. Au fost depuse 1.034 de contestații, majoritatea pentru respingeri cod CAEN. Acestea vor fi soluționate în perioada următoare.
În perioada aceasta MAT va finaliza și plățile pentru beneficiarii de la Măsura 1 microgranturi de câte 2.000 de euro și cei de la Măsura 2 -microgranturi de câte 2.000 – 150.000 euro, în baza OUG 130/2020. Au fost 24.000 de dosare aprobate și s-au făcut plăți către beneficiari pentru 16.000 dosare.

S-a anunțat  că se va publica în Monitorul Oficial forma finala a Procedurii vizând Programul Start-up Nation.

De asemenea, au fost puse în discuție și modificările aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2022 la regulile Programului de Promovare a Exporturilor. O schimbare importantă adusă programului vizează eliminarea intermediarilor, pentru plata cărora se foloseau sume mari din bugetul acestuia, aproximativ 15% din sumele alocate. în cadrul programului va fi pusă la dispoziția mediului de afaceri o platformă online, dedicată, asupra căreia s-a convenit în cadrul ședintelor.
Programul de Promovare a Exportului finanțează parțial, din fonduri de la bugetul de stat, participarea operatorilor economici romani la târgurile și expozițiile internaționale, cu stand sub pavilion național, precum și participările individuale, cu stand de prezentare a produselor sau serviciilor, inclusiv la misiunile economice desfășurate în străinătate ori la manifestările organizate în format virtual, pentru care sunt solicitate taxe.

2. Invitația de participare a firmelor și asociațiilor profesionale la evenimentele organizate de  Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, prin Departamentul de Comerț Exterior, în perioada imediat următoare:

• Forum de afaceri la Varșovia- 22 iunie 2022;
• Forum de afaceri la Baku/ Azerbaidjan – 23 iunie 2022;
• Săptămâna Diplomației Comerciale;
• 28 iunie 2022, orele 9:30 – 14:00 sesiune oficială + discuții cu reprezentanții economici externi;
• 29 iunie 2022 – 1 iulie 2022, orele 9:00 – 13:00 discuții individuale cu reprezentanții economici externi.

Pentru informații suplimentare, persoana de contact din partea Camerei de Comert și Industrie a României, Direcția Strategii, Politici și Proiecte, Biroul Strategii, Politici și Proiecte este dna. Luiza Chiriac, telefon 0722 585 096, e-mail: luiza.chiriac@ccir.ro.