Deciziile greșite costă mult. Află cum poți depăși mai ușor erorile de management

Deciziile greșite costă mult. Află cum poți depăși mai ușor erorile de management

Deciziile greșite costă mult. Află cum poți depăși mai ușor erorile de management 1692 1173

În calitate de manager, știi câtă responsabilitate stă în fiecare dintre deciziile tale.

Indiferent de afacerea pe care o conduci, fie un start-up, o companie mică sau mijlocie sau o corporație, a fi manager înseamnă nu doar să fii cel care ia deciziile, ci și cel care răspunde în cazul în care apar erori sau greșeli în activitatea ta de zi cu zi. De la neîndeplinirea unor obligații manageriale, la neglijență, nerespectarea unor prevederi contractuale sau a legislației muncii, toate acestea îți pot afecta activitatea și cauza o mulțime de probleme.

Tocmai de aceea este obligatoriu ca orice administrator sau director executiv al unei societăți pe acțiuni să încheie o asigurare de răspundere civilă a managerilor. În cazul administratorilor de societăți comerciale cu răspundere limită, asigurarea de răspundere civilă a managerilor este facultativă, dar cu siguranță cel puțin la fel de utilă.

În portofoliul Groupama găseși asigurarea de Răspundere civilă a administratorilor și directorilor executivi (D&O), un tip de poliță de asigurare care te ajută să depășești cu mai multă ușurință situțiile nedorite care pot apărea atunci când deciziile luate de persoanele din conducere au impact negativ asupra companiei producând prejudicii clienților, acționarilor, angajaților, creditorilor sau altor părți. Altfel spus, asigurarea te ajută să protejezi patrimoniul companiei și reputația persoanei implicate sau a afacerii.

Polița de asigurare poate fi încheiată de companie, ca entitate juridică, fiind cuprinse în asigurare persoanele cu funcții de conducere. Asigurați pot fi: administratorul, membru al directoratului companiei, membru al consiliului de supraveghere al companiei, director executiv sau director executiv al unei entități externe, salariații, când sunt chemați în judecată ca și co-acuzați, compania, atunci când este obligată sau îi este permis, conform legii, să plătească despăgubiri celor de mai sus, pentru cereri de despăgubire adresate lor direct.

Sunt acoperite riscurile la care compania este expusă prin orice acțiune, eroare sau omisiune, declarație eronată, încălcarea atribuțiilor sau act neglijent, săvârșite de asigurat în exercitarea unei funcții de conducere.

Ce despăgubiri sunt acordate?
Sunt acoperite integral sumele pe care compania este nevoită să le plătească, în baza unei hotărâri judecătorești/ arbitrale sau înțelegeri amiabile între părțile implicate, respectiv:
• sumele stabilite drept despăgubire
• cheltuieli de apărare (cheltuieli cu investigația și apărarea)
• cheltuieli privind servicii de limitare a despăgubirilor (onorariile și/ sau costurile pentru serviciile unui avocat sau consultant extern specializat în domeniul de activitate în care activezi, solicitate în scopul minimizării despăgubirii)
• costuri de urgență (cheltuieli investigație și aparate folosite în situații de urgență)

Ce preț are o asigurare D&O?
Costul unei asigurări de răspundere civilă a administratorilor și directorilor executivi cu o limită de răspundere de 100.000 euro poate începe de la 100 euro/ an (în jur de 8,4 euro/ lună).

Punctele forte ale ofertei de răspundere a directorului companiei
De cele mai multe ori, nu cunoști întinderea potențială a obligației de plată în cazul producerii unui prejudiciu, astfel că o limită de răspundere adecvată protejează cashflow-ul companiei. În plus, prin asigurarea D&O:
– Ai flexibilitate în alegerea nivelul limitei de acoperire în funcție de nevoile specifice ale companiei
– Obții suport financiar pentru continuarea afacerii și păstrarea integrității patrimoniul companiei
– Crește încrederea partenerilor de business și a clienților

Provocările și momentele dificile fac parte din traseul oricărui antreprenor – nu le poți evita și nu le poți prezice, dar le poți asigura cu polița potrivită. Sperăm că acest material te-a ajutat să o descoperi și să înțelegi mai bine ce poate face pentru tine.

Fă pasul către un viitor asigurat și cere o ofertă. Scrie-ne pe adresa relatii.clienti@groupama.ro sau direct în site https://www.groupama.ro/contact  sau alege rețeaua Groupama de agenții și colaboratori.