Emisiunea Business & Living: Soluționarea litigiilor prin arbitrajul comercial

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

În data de 22 martie 2022, e𝐦𝐢𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐁𝐮𝐬𝐢𝐧𝐞𝐬𝐬 & 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐧𝐠  îl va avea  ca 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥  pe Prof. univ. dr. Ioan Schiau, avocat, Prim-vicepreședinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie Brașov, pentru a discuta despre soluționarea litigiilor prin arbitrajul comercial, o formă de jurisdicție alternativă cu caracter privat.

 Prof. Dr. Ioan Schiau este unul dintre fondatorii Camerei de Comerț și Industrie Brașov, a fost primul  Director al Direcției Juridice și Arbitraj în cadrul CCI Brașov și este fondatorul și președintele Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă CCI Brașov. Este un reputat arbitru, cu o vastă experiență, participând ca arbitru, supraarbitru sau arbitru unic  la soluționarea a peste 150 de litigii arbitrale; este, de asemenea, înscris pe lista arbitrilor Curții de Arbitraj Comercial Internațional – CCIR precum și pe listele mai multor curți de arbitraj teritoriale; în ultimii ani, a fost, în repetate rânduri, desemnat ca arbitru în cauze arbitrale internaționale administrate de Curțile de Arbitraj de la Paris sau Viena.

De asemenea, la solicitarea mai multor instanțe și curți de arbitraj a emis opinii legale privind diverse aspecte ale dreptului comercial și a fost desemnat ca expert legal, în mai multe litigii internaționale, desfășurate la Paris, Tel Aviv sau Washington.

 Dr. Schiau este și un cunoscut avocat, fondator al  Societății Civile de Avocați ”SCHIAU PRESCURE TEODORESCU” și membru al Baroului de Avocați Brașov. Este doctor în drept comercial și profesor universitar titular la Facultatea de Drept, Universitatea Transilvania din Brașov, unde predă drept comercial și dreptul comerțului internațional.

Ca expert al dreptului, a fost implicat în mai multe proiecte internaționale, finanțate de Comisia Europeana, UNCTAD și Banca Mondială, privind dreptul comunitar, dreptul comerțului internațional, comerțul electronic și insolvența comercială.

Ca teoretician al dreptului, este autor și co-autor al unor importante monografii și cărți juridice, distinse cu premii naționale, în domeniul dreptului societăților, al dreptului comercial și al dreptului insolvenței; a publicat sau a comunicat la diverse manifestări științifice, naționale și internaționale, peste 50 de studii de specialitate.

Curtea de Arbitraj Comercial Brașov, înființată în 1993, funcționează ca instituție permanentă, pe lângă Camera de Comerț și Industrie Brașov, în conformitate cu prevederile Codului de procedură civilă și ale Legii nr. 335/2007 a camerelor de comerț din România.

𝐒𝐮𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐛𝐨𝐫𝐝𝐚𝐭𝐞 în cadrul emisiunii vor fi:

  • Puterea arbitrajului – jurisdicție care emite hotărâri obligatorii, definitive și executorii
  • Avantajele soluționării litigiilor interne și internaționale prin arbitrajul comercial
  • Clauza arbitrală recomandată de Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă CCI Brașov
  • Alte probleme de drept comercial, dreptul comerțului internațional și dreptul insolvenței

Detalii

Dată:
martie 22, 2022
Oră:
1:00 pm - 1:30 pm
Categorie Eveniment: