Legea zonelor economice în Venezuela

Legea zonelor economice în Venezuela

Legea zonelor economice în Venezuela 1420 1136

Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela informează că a fost promulgată la data de 20 iulie 2022 Legea zonelor economice .

Șeful misiunii cu rang de ambasador al Venezuelei în România, Alfredo Torrealba, s-a reunit cu Sarmiza Bumbariu, consilier general al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, pentru a discuta despre potențialul Legii organice a zonelor economice speciale, promulgată la 20 iulie de către președintele Nicolás Maduro.

În cadrul audienței, ambasadorul Torrealba a prezentat obiectivele legii zonelor economice speciale, care promite o deschidere economică pentru piața venezueleană, cu scopul de a promova investițiile locale și străine și de a consolida dezvoltarea industriilor în domeniile manufacturii, agriculturii, turismului și comerțului. În acest sens, el a subliniat că Legea prevede crearea, organizarea, administrarea și funcționarea a cinci Zone Economice Speciale care răspund interesului Guvernului Bolivarian de a optimiza utilizarea capitalului privat național sau străin ca alternativă pentru redresarea economică a țării.

De asemenea, el a explicat că obiectivele centrale ale acestui instrument juridic sunt desfășurarea forțelor productive, înfrângerea blocadei financiare ilegale care a afectat bunul progres al națiunii, precum și realizarea unui salt calitativ pentru depășirea modelului rentier al petrolului din ultimii 100 de ani, atrăgând investiții naționale și străine din partea companiilor mijlocii și mari, sau a antreprenorilor.

În discursul său, diplomatul venezuelean a subliniat și marea importanță și inovație pe care această lege o aduce politicii monetare. ”Este foarte important de menționat că Guvernul Bolivarian a înțeles că pentru a stimula economia trebuie să recurgă la scheme de schimb alternative. Din acest motiv, zonele economice exclusive vor avea un regim special de schimb bazat pe convertibilitatea liberă a valutelor, precum și a monedei electronice și criptomonedelor pentru a fi stimulată activitatea economică”.

La rândul ei, consiliera superioară Sarmiza Bumbariu și-a exprimat încrederea că Legea organică a zonelor economice speciale va da un impuls relațiilor economice și comerciale dintre România și Venezuela, iar această reglementare va stimula economia productivă și va da încredere investitorilor și oamenilor de afaceri români să desfășoare afaceri cu Venezuela și astfel să fie promovate relațiile și legăturile de prietenie care există între cele două țări. Consiliera a dat asigurări că va face cunoscută această Lege în interiorul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului din România, dar și în mediul de afaceri din România.

În cele din urmă, ambele părți au convenit să mențină o comunicare strânsă pentru a consolida o bună colaborare.

Material primit prin amabilitatea  Ambasadei Republicii Bolivariene Venezuela la București 
protocol.emve@gmail.com