Vizita Excelenței Sale, Dl Paul McGarry – Ambasador al Irlandei în România la sediul CCI Brașov

Vizita Excelenței Sale, Dl Paul McGarry – Ambasador al Irlandei în România la sediul CCI Brașov

Vizita Excelenței Sale, Dl Paul McGarry – Ambasador al Irlandei în România la sediul CCI Brașov 2560 790

În data de 18 februarie 2022, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Brașov, Dl Silviu COSTEA și Directorul General Dl Cosmin Roșia-Micu, au avut o întrevedere cu Excelența Sa Dl Paul McGarry – Ambasador al Irlandei în România, aflat la prima sa vizită la sediul nostru

Vizita de curtoazie a avut ca scop principal evaluarea relațiilor comerciale bilaterale.

În cadrul întâlnirii s-au abordat subiecte precum îmbunătățirea colaborării comerciale între Irlanda și România, în beneficiul comunității de afaceri din ambele părți. Potrivit Excelenței Sale, dl Paul McGarry, Irlanda şi România, ţări cu relaţii economice tradiţionale, oferă oportunităţi numeroase, atât în domeniul comercial, turism și cel al resurselor umane, cât şi în cel investiţional, însă este nevoie de o mai bună conectare a celor două comunităţi de afaceri, astfel încât potenţialul pieţelor menţionate să fie valorificat într-o mai mare măsură.

E.S. dl Ambasador a prezentat experiența companiilor din Irlanda și dorința acestora spre dezvoltarea comerțului, potențialul turistic al țării – turismul fiind cea mai mare industrie în Irlanda, situația forței de muncă – care a avut o fluctuație importantă în contextul pandemic, produsele pe care Irlanda le exporta în România (cu preonderență) farmaceutice, echipamente medicale, precum și dorința de dezvoltare a exportului de carne de vita irlandeză și miel anul acesta.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Brașov, Dl Silviu Costea a prezentat produsele și serviciile cu cel mai mare potențial de export din România în Irlanda, potențialul economic al județului Brașov și provocările majore ale perioadei  2020 până în prezent, când economia nu numai că nu s-a oprit, ci a și făcut dovada rezilienței, oamenii de afaceri găsind soluțiile necesare pentru a se adapta la noua realitate; propunerile pentru anul  2022, de a valorifica oportunitățile la care avem prin accesarea fondurilor europene existente, prin implicarea în diverse formate de cooperare și atragerea de noi investiții străine, corelate cu o viitoare strategie națională de creștere a exporturilor.

Domnul Cosmin Roșia-Micu a prezentat societățile cu capital irlandez din județul Brașov, respectiv 28 de companii care au peste 415 angajați și care împreună au realizat in anul 2020 o cifră de afaceri de peste 20 mil euro, 3 dintre companii realizând 95% din cifra de afaceri și deținând 90% din angajați (WATERS ROMANIA SRL, SIEMENS INDUSTRY SOFTWARE SRL, CHANNELSIGHT SRL).

O notă aparte a fost legată de municipiul Brașov. Excelența Sa a menționat că a fost plăcut impresionat să descopere un oraș atât de frumos, plin de istorie. Cum prima impresie contează, am convenit că această vizită oficială este numai primul pas în vederea stabilirii unor legături economice durabile.

Cu această ocazie, a fost lansată și propunerea de a se organiza o misiune economică multisectorială în Irlanda, având ca obiectiv principal crearea unei platforme comerciale între companiile din ambele țări,  întâlniri B2B, vizite la companii și evenimente de networking.

Camera de Comerț si Industrie Brașov, prin Departamentul de Marketing & PR format dintr-o echipă de profesioniști cu o experiență de peste 25 ani, oferă o paletă largă de servicii societăților în scopul identificării celor mai potrivite oportunități pentru dezvoltarea afacerilor.

Contact

Andreea Ivașcu – Director Departament Marketing & PR

0268 547 084
andreea.ivascu@ccibv.ro