Evoluţia pieţei muncii din Brașov în ianuarie 2022

Evoluţia pieţei muncii din Brașov în ianuarie 2022

Evoluţia pieţei muncii din Brașov în ianuarie 2022 2560 893

De doi ani asistăm la schimbări majore în modelele de lucru ale companiilor. O mare parte dintre angajatori oferă deja joburi în sistem hibrid sau full remote; ne-am obișnuit cu frecvența conferințelor, webinariilor și târgurilor de joburi din online.

2022 va fi un an în care piața muncii se va stabiliza și mai mult, iar tendinţele pe piaţa muncii vor fi: creşterea competiţiei pentru talente; apariția de noi beneficii extrasalariale – existând o presiune și mai mare pe bugetele pentru salarii; angajaţii îşi vor schimba jobul mai des – vor fi mult mai selectivi în fața ofertelor de muncă și vor îmbrățișa schimbarea doar dacă oportunitatea profesională le va bifa toate criteriile dorite.

Recrutarea va ridica provocări angajatorilor şi anul acesta, având în vedere deficitul forţei de muncă de pe piaţa din România. În plus, aproape 7 din 10 angajaţii plănuiesc să îşi schimbe jobul în 2022, după ce, în 2021, 62% dintre ei considerau că nivelul de stres a crescut, iar bunăstarea a devenit o prioritate în selecţia locului de muncă ( notează un raport al BestJobs).

Indexul locurilor de muncă arată că Brașovul se află pe locul al doilea în clasamentul judeţelor cu cele mai multe oferte de locuri de muncă în luna ianuarie 2022, aproape 3.520 de anunţuri, în creştere cu 71% faţă de ianuarie 2021. Podiumul a fost completat de Cluj, cu 3.221 anunțuri de angajare publicate de angajatori în ianuarie 2022, în creştere cu 39% faţă de aceeaşi lună din 2021. Angajatorii din zona Bucureşti-Ilfov au publicat aproape 15.500 de anunţuri de angajare în luna ianuarie, cu 73% mai multe faţă de aceeaşi lună din 2021, ocupând primul loc în clasamentul judeţelor cu cea mai mare ofertă de locuri de muncă în prima lună din acest an. (notează un raport al Olx Romania)

În urma unei analize realizate de către Camera de Comerț și Industrie Brașov, în baza datelor primite de la AJOFM Brașov, la nivelul județului Brașov în luna ianuarie 2022 s-a înregistrat interesul angajatorilor pentru categoria agenți de securitate – 42 anunțuri,  agenți servicii client – 52 anunțuri, manipulant marfuri – 30 anunțuri, montatori (acumulatori și subansamble) – 96 anunțuri, muncitori necalificați la asamblarea, montarea pieselor – 59 anunțuri. Alte categorii: administratori, agenți comerciali, agenți curățenie clădiri și mijloace de transport, agenți vânzări, bucătari și ajutor de bucătari, analist ajutor, asistent medical generalist, asistent medical șef, barman, coafor, cofetar,conducător autospecială, confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice, consilieri, consultanți, experți contabil, electrician, femeie de serviciu, funcționar administrativ, ingineri, lăcătuși mecanici, lucrători comerciali, manipulanți mărfuri, montatori, muncitori calificați și necalificați, operatori, ospătari, șoferi, s.a

Din totalul de 910 locuri de muncă vacante, 70 de posturi sunt cu studii universitare, 92 de posturi sunt cu studii liceale, restul sunt studii gimnaziale și fără studii, 44 de posturi sunt cu durată determinată, 8 posturi fiind cu timp parțial de muncă.

Numărul total al şomerilor înregistraţi în luna inauarie în județul Brașov : 4902 din care 2273 femei;  din total șomeri, 1128 sunt indemnizați (670 femei) și 3774 sunt neindemnizați (1603 femei).

Contact

Andreea Ivașcu- Director Departament Marketing & PR

0268 547 084