Vizita Excelenței Sale, Dl Seyed Hossein Sadat Meidani, Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, la sediul CCI Brașov

Vizita Excelenței Sale, Dl Seyed Hossein Sadat Meidani, Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, la sediul CCI Brașov

Vizita Excelenței Sale, Dl Seyed Hossein Sadat Meidani, Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, la sediul CCI Brașov 1270 946

Miercuri, 18 mai 2022, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Domnul Silviu Costea, a primit vizita Excelenței Sale, Domnul Seyed Hossein Sadat Meidani, Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, însoțit de doamna Parvin Neginraz, secretar al secției comerciale a ambasadei.

Discuțiile au vizat identificarea unor oportunități concrete de colaborare dintre cele două medii de afaceri și organizarea de acțiuni comune care să contribuie la relansarea de noi parteneriate comerciale și investiționale între Republica Islamică Iran și județul Brașov.

Se dorește promovarea schimburilor comerciale, a turismului și nu în ultimul rând dezvoltarea de proiecte investiționale de ambele părți, urmând a fi pus la punct un plan de acțiuni comune ce vor fi organizate în viitor în format fizic, având menirea să pună în contact direct cele două comunități de afaceri.

Anul acesta asistăm la o tendinţă ascendentă a comerţului dintre cele două ţări, iar cifrele se apropie de un nivel acceptabil – exporturile României către Iran au ajuns la 138,3 milioane de dolari, în creştere cu 396%, în timp ce importurile României din Iran s-au cifrat 42,5 milioane de dolari, mai mari cu 181,8%. Pe parcursul perioadei 2007-2017, tendinţa valorii comerţului dintre cele două ţări a fost ascendentă în majoritatea anilor, astfel încât aceasta a crescut cu o medie de 4,4%, anual. Cea mai mare creştere valorică a exporturilor s-a înregistrat în 2016 şi apoi în 2017, dar, din păcate, în 2018 şi 2019, precum şi în 2020, această tendinţă a fost descendentă. Cu toate acestea, datorită relaţiilor comerciale istorice pe care cele două ţări le împărtăşesc, acest decalaj a fost redus prin intermediul unei politici corecte de piaţă, iar în 2021 asistăm, până acum, la o creştere semnificativă a relaţiilor comerciale dintre cele două ţări şi sperăm că aceasta va conținuă, prin menţinerea politicilor comerciale corecte.

Industriile de interes sunt reprezentate de produsele petrochimice, fabricarea îngrăşămintelor, fabricarea automobilelor, produse farmaceutice, telecomunicaţii, energie, materiale de construcţii, textile, ciment, metale şi prelucrarea alimentelor.

Domnul Președinte Costea i-a asigurat pe oficialii iranieni despre dispobibilitatea CCI Brașov în ceea ce privește stabilirea de legături eficiente între comercianţii celor două ţări, subliniind importanţa şi poziţia Iranului în Orientul Mijlociu /  regiunea Golfului Persic şi a Mării Caspice ceea ce îi conferă oportunități de operare deosebite în contextul în care  România poate fi poarta de est a Iranului pentru accesul la Uniunea Europeană.

Camera de Comerț si Industrie Brașov, prin Departamentul de Marketing & PR format dintr-o echipă de profesioniști cu o experiență de peste 25 ani, oferă o paletă largă de servicii societăților în scopul identificării celor mai potrivite oportunități pentru dezvoltarea afacerilor.

Contact

Andreea Ivașcu – Director Departament Marketing & PR

0268 547 084
andreea.ivascu@ccibv.ro