Acoperă riscurile la care sunt expuse utilajele și echipamentele de construcții printr-o asigurare „all risk” Groupama

Acoperă riscurile la care sunt expuse utilajele și echipamentele de construcții printr-o asigurare „all risk” Groupama

Acoperă riscurile la care sunt expuse utilajele și echipamentele de construcții printr-o asigurare „all risk” Groupama 1246 628

Asigurarea toate riscurile pentru utilajele și echipamentele constructorului (CPM) ajută la continuitatea afacerii într-un sector în creștere

Pe piața construcțiilor, anul 2021 a fost unul mai bun decât precedentul chiar dacă anul a început sub semnul majorărilor de preţ la materiale şi chiar al indisponibilităţii acestora. Consultanții estimează că în 2022 se vor înregistra noi creșteri, atât ca și număr de șantiere, cât și în ceea ce privește valoarea acestora. Odată ce activitatea de construcții își continuă avântul, reamintim riscurile la care sunt expuse utilajele și echipamentele.

O soluție o reprezintă Asigurarea toate riscurile pentru utilajele și echipamentele constructorului (CPM), de la Groupama Asigurări.

Cei care au o societate de construcții-montaj, își pot asigura utilajele de construcții (macarale, utilaje pentru amenajarea terenului, utilajele de compactare, compresoare, generatoare, transformatoare etc.), dar și echipamentele specifice împotriva riscurilor ce pot apărea pe șantier. Riscurile sunt acoperite indiferent dacă bunurile asigurate sunt în operare sau în repaus și chiar dacă sunt folosite de terți, respectând condiția ca la momentul încheierii asigurării să existe un contract în vigoare între asigurat și terț, iar obiectele să fie operaționale, conform scopului pentru care au fost produse.

În plus, asigurarea este valabilă oriunde pe teritoriul României, timp de 12 luni, fără ca asiguratul să aibă obligația de a da informații despre locația în care își desfășoară activitatea la un moment dat.

Exemple de despăgubiri
Două cazuri concrete ne arată cum o asigurare poate fi totodată și o investiție în continuitatea afacerii.

 1. În primul caz, macarua TEREX era calată în poziție de ridicare a unei sarcini de 13 tone. În momentul în care sarcina era ridicată, unul din picioarele de susținere a macaralei s-a afundat în pământ. În acest fel, brațul macaralei nu a mai fost în poziție verticală iar aplicarea unei sarcini laterale a dus la deformarea turelei de susținere a acestui braț. Drept urmare, macaraua a fost expertizată de către specialiștii importatorului și ai fabricantului, care au stabilit necesitatea înlocuirii turelei.
  Valoarea daunei plătite: 250.000 lei
  Prima de asigurare plătită: 10.936 lei
 2. În cea de a doua situație, un excavator pe șenile avea ancorată în cupă o conductă cu diametrul de 0,8 m și o lugime de 8 m. Una din ancore s-a rupt și conducta, dezechilibrată, a lovit cabina excavatorului.
  Valoarea daunei plătite: 170.000 lei.
  Prima de asigurare platită: 5.500 lei

  În 2020, Groupama Asigurări a plătit daune de 5,26 milioane lei, în creștere cu 240% față de valoarea daunelor plătite în 2019. Conform datelor companiei, 80% dintre polițe au avut acoperire All Risk. Datele statistice de la nivelul companiei arată că dauna medie plătită în 2020 a fost de 12.600 lei în timp ce dauna medie plătită în 2021 este de 6.800 lei.Riscuri acoperite prin asigurarea CPM de la GroupamaPrin Asigurarea toate riscurile pentru utilajele și echipamentele constructorului se pot primi despăgubiri pentru orice eveniment accidental brusc și neprevăzut produs la echipamentele si utilajele funcționale și operaționale:

  • operare incorectă
  • catastrofe naturale precum furtuna, grindina, inundațiile, revărsările de ape, alunecările de teren, cutremurul și erupțiile vulcanice
  • incendiu, trăsnet și explozie
  • furt prin efracție sau acte de tâlhărie, dar și pagubele produse utilajului în urma acestor acte
  • coliziuni, răsturnări, deraieri

  Printre beneficiile pe care le oferă o astfel de asigurare se numără:

  • Personalizarea asigurării în funcție de specificul activității
  • Suportul experților în găsirea soluției optime
  • Optimizarea costurilorprin alegerea unui pachet corect din punct de vedere cost – acoperiri – suport
  • Promptitudine și simplitateîn soluţionarea daunelor și în acordarea despăgubirilor

  Stabilitatea și predictibilitatea pe care le oferă asigurarea contribuie la impactul pe care îl are sectorul în economie. În condițiile în care acest domeniu de activitate va continua să fie unul critic pentru economie, asigurarea acestor activități este esențială.

  Cu o asigurare potrivită, constructorii se pot concentra pe dezvoltarea afacerii, lăsând riscurile în grija companiei de asigurări.

  Pentru informaţii suplimentare poți consulta asistentul virtual Amelie (24/7) pe groupama.ro, poţi scrie pe relatii.clienti@groupama.ro, poți suna la AloGroupama 0374.110.110 (luni – vineri, între 8:00 – 18:00) sau contacta reţeaua de vânzători și parteneri Groupama.