Cooperare Brașov – Ningbo (China) pentru promovarea producătorilor locali la nivel internațional

Cooperare Brașov – Ningbo (China) pentru promovarea producătorilor locali la nivel internațional

Cooperare Brașov – Ningbo (China) pentru promovarea producătorilor locali la nivel internațional 1112 890


Joi, 8 septembrie 2022, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Domnul Silviu Costea, a primit vizita reprezentanților Biroului Municipal de Comerț din Ningbo (China), delegație condusă de Yu Haidong – Director al Departamentului de Afaceri CEEC (China- East European Cooperation), ocazie cu care s-a semnat un protocol de colaborare.

La întâlnire au participat și reprezentanți ai mediului de afaceri, care și-au prezentat activitatea și potențialul de export pe piață chineză, în contextul în care se pune mare accent pe volum și pe produsele din industria alimentară.

Discuțiile au vizat identificarea unor oportunități concrete de colaborare dintre cele două medii de afaceri și organizarea de acțiuni comune care să contribuie la relansarea de noi parteneriate comerciale și investiționale între Provincia Ningbo și județul Brașov.

Se dorește promovarea schimburilor comerciale, a turismului și nu în ultimul rând dezvoltarea de proiecte de investiții; urmând a fi pus la punct un plan de acțiuni comune ce vor fi organizate în viitor, având menirea să pună în contact direct cele două comunități de afaceri, inclusiv participarea firmelor brașovene, sub egida Camerei de Comert si Industrie Brasov la Expozitia China-CEEC Expo, gazduită de Ningbo, in perioada 16 – 20 mai 2023.

Împreună cu dl Președinte, membrii delegației au participat și la Conferința Pro Afaceri Verzi, organizată de Pro Afaceri România la Hotel ARO Palace unde s-au abordat aspecte privind modurile în care afacerile pot deveni mai prietenoase cu mediul. S-a pus accentul în mod deosebit pe viitorul verde al companiilor respectiv, digitalizarea – oportunitate de integrare publică și privată; transformarea digitală în industria construcțiilor;  soluții inovatoare și sustenabile în infrastructura rutieră și de căi ferate. De asemenea, s-a discutat  și despre sustenabilitatea economia circulară si  mobilitatea sustenabilă .

În ceea ce privește relațiile economice cu România, pe fondul conjuncturii economice defavorabile la nivel mondial, s-a înregistrat o diminuare a schimburilor comerciale bilaterale, cu precădere la export, înregistrându-se, la finele anului trecut, un volum total de 3,788 miliarde USD.

Domeniile de interes sunt reprezentate de industria agroalimentară: produse agro-alimentare de origine animală și vegetală (carne de vită și de ovine, carne de porc și produse procesate din carne de porc, bovine vii pentru reproducție, lucernă uscată, grâu, porumb, miere de albine, zahăr din sfeclă de zahar etc.).

Domnul Președinte Costea i-a asigurat pe oficialii chinezi despre disponibilitatea C.C.I. Brașov în ceea ce privește stabilirea de legături eficiente între comercianţii celor două regiuni, subliniind importanţa şi poziţia provinciei Ningbo  în încurajarea relatiilor bilaterale din ultimii ani, ceea ce îi conferă oportunități de cooperare deosebite în contextul în care   România poate fi poarta de est a Chinei  pentru accesul la Uniunea Europeană.